Андріївські вечорниці в 6-В класі

2016-12-20

Серед осінньо-зимових свят виділяється, мабуть, найцікавіше - день Андрія Первозванного, чи, як його ще називають у народі, Калита. Свято припадає на 13 грудня і є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукали себе пару для майбутнього подружнього життя. До прийняття християнства свято називали Калитою. Потім первісна назва була замінена на свято Андрія Первозванного.

Звичаї та обряди в день цього святого мають дохристиянський характер: ворожіння, заклинання, ритуальне кусання калити (коржа з білого борошна). Печуть калиту дівчата – всі разом, скільки б їх не було, хоч десять, хоч двадцять.

Уявімо собі українське село минулого століття погожого зимового вечора. Лежать високі сніги, визвіздилося чисте небо, нечутно підносяться над коминами сиві димки. То тут, то там загоряються і гаснуть вогники в приземкуватих селянських мазанках. Тихо поскрипує старе дерево, чи ліниво перегавкуються собаки. Та ось чути веселий дівочий сміх, гучні голоси парубків – то молодь збирається на вечорниці.

День святого Андрія Первозданного припадає 13 грудня. Увечері на Андрія сходилися дівчата і гадали на свою долю, а потім продовжували разом: хлопці та дівчата. Збиралися у просторій хаті, щоб було де розбігтися для кусання калити. З цього кусання, пісень та гадання і починається Андріївський вечір.

Саме такий фрагмент андріївських вечорниць продемонстрували учні 6-В класу 16 грудня. І діти, і їх батьки поринули у веселу атмосферу свята. Народні жарти, загадки та пісні не залишили нікого байдужим

Класний керівник 6-В класу

Новоград-Волинського НВК

«Гімназії імені Лесі Українки─

школа I ступеня»

Бойко Ю.В.

Кiлькiсть переглядiв: 302

Коментарi