Шануємо рідне слово

2016-11-15

Мово українська, батьківська, материнська! Ти «є мірилом людських знань, роздумів, поривань та прагнень. А ще тією глибоко криницею, звідки б’є життєдайне джерело мудрості народу, яке ховає у собі правду життя, ту істину жевріючу» (Діана Матвійчук).

Шанують рідну мову, люблять заучувати напам’ять вірші, написані українською мовою, учні 6 – А класу НВК «Гімназія імені Лесі Українки – школа І ступеня», в яких є гарним класним керівником Оксана Миколаївна Добрянська.
Напередодні Дня української писемності хлопчики та дівчатка 6-А класу зібралися в музеї Родини Косачів. Усі у вишиванках, причепурені, святкові. Діти прийшли в музей зі своєю вчителькою української мови та літератури Катериною Іванівною Пилипенко. Гімназисти радо йшли на свято, адже вони презентували надзвичайно цікаву для них, дітей, книжку «Намалюй мені щастя» Марії Олександрівни Мосійчук – нашої землячки, новоградволинки.

Як емоційно, артистично учні читали напам’ять поезії цієї збірки, як щиро відгукувалися про вірші, які найбільше запали в серце!

Компетентне журі( а це відомі в Новограді-Волинському поціновувачі українського слова Валентина Антонівна Ксендзук, Світлана Олексіївна Челядіна та Галина Василівна Ковальська) присудило перше місце Чирко Вікторії та В’язгіній Вероніці; друге – Нечипоруку Івану і третє – Чорній Ользі.

Валентина Антонівна та Світлана Олексіївна привітали гімназистів зі святом – Днем української писемності і побажали дітям залишатися вірними українському слову та рідній Україні. Гарним подарунком дітям була гра на піаніно Юлії Аркадіївни Маслій. Гучними оплесками учні 6-А, 6-Б та 6-В класів дякували Юлії Аркадіївні за прекрасну гру. Але «ізюминкою» свята стала українська народна пісня «Якби я мав орлині крила…», яку виконав квартет Мосійчуків: батько Микола Миколайович із синами – Олександром (зараз навчається у Львівській консерваторії), Юрієм та Віктором.

А ми із гордістю стверджуємо: у цій дружній родині Мосійчуків семеро порядних, совісних, працьовитих, турботливих, милосердних дітей! Ці діти – гордість і батьків, і усієї вулиці Косачів. А гімназія імені Лесі Українки гордиться Сашком, бо ж тут здобував знання та закінчував навчання. Дочка Наталя, як і мама, пише вірші. Поезію, присвячену мамі – Марії Олександрівні, автору виданої книжечки, артистично, емоційно прочитала перед усім залом. Чуйністю, сердечністю зворушила душі присутніх. Схвилювали слова вдячності мамі, які звучали з уст Оленки та Нелі – дочок автора неповторної збірки. Прекрасний настрій, радість, веселі посмішки панували в музеї Косачів, який гостинно зустрів гімназистів та родину Мосійчуків: батьків – Миколу Миколайовича і Марію Олександрівну; дітей – Олександра, Віктора, Юрія, Михайла, Олену, Наталю, Нелю – в особі господарів музею: Сергія Валентиновича та Лариси.

І квіти... Квіти Марії Олександрівні та Катерині Іванівні Пилипенко – за майстерно проведений захід , присвячений Дню української писемності

Крупович Дарина, учениця 11 – Б класу

Кiлькiсть переглядiв: 267

Коментарi