«О слово рідне, хто без тебе я?»

2016-11-18

Уже стало традицією у НВК «Гімназія імені Лесі Українки – школа І ступеня» 9 листопада урочисто відзначати наймолодше державне свято – День української писемності та мови. Цей ранок у гімназії розпочався святковою радіолінійкою «О слово рідне, хто без тебе я?»

Осадчук Г.Г. разом з учнями 11-А класу провела круглий стіл «Таїна слова», під час якого розглянули такі питання: «Слова споконвічні і засвоєні з інших мов», «Інтернаціоналізми та їхня роль у зближені мов світу», «Українські слова як джерело слов’янського складу мов інших народів». 10-А клас та Мальцева В.Ф провели диспут «О слово рідне, хто без тебе я?».

Учні 6-Б класу і Букша Т.Д. провели брейн-ринг «Світ українського слова». Знання з історії рідного народу, з мови (фразеології, лексикології), літератури стали в нагоді гравцям. Хлопці згуртувалися в команді під назвою «Козаки», а дівчата ─ «Леді». Хто ж переміг: хлопці чи дівчата? Як не дивно, та обидві команди набрали однакову кількість балів та отримали задоволення від гри.

Цікавий урок, присвячений Дню української писемності і мови, відбувся у 5- Б класі НВК. Учні з цікавість переглянули слайд-презентацію «Світлиця слова у безмежжі часу», до якої увійшли цікаві епізоди з кінофільму про Нестора Літописця. Потім насолоджувалися чарівністю українського слова, слухаючи поезії про мову! А блискуче виконання народної пісні викликало бурхливі оплески слухачів. У кінці уроку гімназисти взяли участь у лінгвістичній вікторині.

Учні 5-В класу змагалися у мовному турнірі «Розумники і розумниці», який підготувала Лисюк Ю.В. Старшокласники разом з учителями традиційно взяли участь у Всеукраїнському диктанті національної єдності.

7 листопада Пилипенко К.І. та учні 6-А класу побували на презентації книги Марії Мосійчук «Намалюй мені щастя» у музеї Родини Косачів.

Не залишилися осторонь і майбутні гімназисти, учні початкової школи, які разом з учителями-класоводами та вихователями груп продовженого дня змагалися у конкурсі скоромовок «Мову рідну добре знаю – скоромовки промовляю», організували виставку малюнків «Кумедний алфавіт», писали есе «Люблю тебе, мовонько рідна», грали в клубі «Розумники і розумниці» та подорожували у світ українських казок.

Учні із задоволенням брали участь у цікавих заходах, смакували красу рідного слова, відчуваючи гордість за свою рідну українську мову, у якої сьогодні свято. Адже саме вона, наша мова, втілює в собі український характер, нашу пам’ять, історію та душевну міць, наші звичаї і традиції, розум і багатющий досвід поколінь, ніжну красу і силу душі людської. І це так, бо, як сказав Володимир Сосюра: „Мова – це душа народу, а народ без мови не народ”.

Кочума Анна Іванівна

Кiлькiсть переглядiв: 319

Коментарi