Як у 8-В Масляну святкували

2019-03-06

З понеділка почався Великий піст, але спогади про святкування Масниці у 8-В класі досі зігрівають душу.

…Кінець зими. Дні стають довгими і світлими, а сонце - яскравим. В саме в цей час влаштовували гуляння, а саме свято - Масляна. Головне пригощання свята – це млинці, а млинці випікалися круглими у вигляді сонця.

Цей стародавній язичницький символ повернення до людей сонця і тепла. І сьогодні ми пропонуємо вам перенестись в ті далекі часи, коли люди поклонялися сонцю, як єдиному символу, що допомагало жити, працювати, народжувати дітей та відпочивати.

Кожен день Масляної має свою власну назву і ритуальне значення. Варто спочатку з'ясувати, звідки походить назва свята. А раптом вона не одна?..

Масляна, Масниця, Колодій, Сиропу́сний тиждень, Си́рна неділя, Ба́бське свято, Зага́льниця – одне з найулюбленіших українських свят, що корінням своїм сягає часів Київської Русі. Перші згадки про Масницю в календарях наших предків датуються ІV столітті н. е.

Центр, схід і південь святкує Масниці, які теж називають Колодієм. В побуті вживаються ще інші назви «Заговини», наприклад. Масниці це те ж, що Масний, він же Тлустий, Жирний тиждень в багатьох культурах. Західніші реґіони України називають цей тиждень Запусти\Запуст, Сиропуст (бо ще можна їсти сир і інший набіл).

Цілий тиждень масових розваг та веселощів припадає на останній тиждень перед початком Великого посту. Пов’язане воно було перш за все з проводами зими. Людям дуже хотілося скоріше провести зиму й зустріти довгоочікувану весну.

Розуміючи, що найсуворіший час добігає кінця, а попереду – ласкаві весняні дні, люди насамперед, дякували за тепло сонцеві, славили його, пекли млинці – круглі, рум’яні, червонуваті, які дуже нагадували сонячний диск…

От і у 8-В відбулися народні гуляння з приводу Масниці: естафети, бої подушками, перетягування каната, відродження українських народних ігор і багато-багато млинців, які були як елементами гри, так і призами для переможців. Лише пізно ввечері у піднесеному настрої розійшлися діти та батьки по своїх домівках…

Класний керівник 8-в класу Бойко Ю.В.

/Files/images/0_1_2018-2019/berezen/maslyana/IMG_5801-1.jpg/Files/images/0_1_2018-2019/berezen/maslyana/IMG_5829-1.jpg/Files/images/0_1_2018-2019/berezen/maslyana/IMG_5837-1.jpg/Files/images/0_1_2018-2019/berezen/maslyana/IMG_5858-1.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 335

Коментарi